^{sept_tw} 文字偵探 Becoming a Reading Detective



你曾經有過每個字都看得懂,但整篇文章有看沒有懂的經驗嗎?其實,閱讀 不單只需要充足的單字量和文法概念,還需要運用邏輯推論才能徹底理解。 這種推理能力在日常生活中就會運用到。今天就讓我們練習當個文字偵探, 探索文章隱藏的意義吧。

暖身練習1

下面是 2009 年奧斯卡獎提名的動畫短片 Oktapodi · 影片沒有對話 · 請試著從內容判斷以下哪些敘述 是正確的 · 有三個答案喔 !

- _____ 1. The two octopuses dislike each other.
- _____ 2. The driver plans to take an octopus to an aquarium.
- _____ 3. Octopuses can survive out of water for a while.
- _____ 4. The pink octopus knows how to stop a car.
- _____ 5. The story takes place near a forest.
- _____ 6. The pink octopus is determined to save her friend.



Oktapodi (2007)

https://www.youtube.com/watch?v=badHUNI2HXU

正確答案是 3、4、6。這幾個敘述都不是影片直接說明,而是必須從情節推論出來。所以如果你答對的話,表示已經具備基本的推論能力。下一步就是要練習藉由文字線索進行推理。

暖身練習2

下方的廣告出自GEPT中級全真試題 7 · 請先讀過 · 再推論看看誰會對這廣告最感興趣呢?

Are you looking for a dynamic entertainer to liven up your special event? Then Brian Young is your choice. Brian has been amusing audiences in the Riverview area for over two decades. In his sixty-minute show, he makes fun of those crazy situations that we all get into over and over again. And he keeps audiences roaring with his humorous comments on famous people.

Does your event have a special theme? Brian will tailor his show to your event with a specially prepared act. So book Brian Young today. You can count on him to make your event a memorable success.

Brian Young Tel: (630) 299-7475 Email: brianyoung@loa.com



	推論題題型
	除了目標讀者以外,閱讀測驗的推論題還會包含以下題型:
	▶ 推測作者的態度、人物的情緒等。
	▶ 根據文字表面的意思,領悟作者的暗示。
	▶從文章的線索去預測將會發生的事。
	▶釐清事件的情境、時間順序或是因果關係。
還	是覺得推論很難嗎?別擔心‧繼續跟著小編的活動一起練習‧快速增強閱讀戰鬥力!

文字偵探 Becoming a Reading Detective

活動1 看漫畫 推敲語意

第1~2題

看英文漫畫不僅可當消遣娛樂,還能訓練文字推理能力,這是因為漫畫家通常不會把人物想法鉅細靡 遺地寫出來,而是利用簡單的文字,搭配文化背景知識傳達出笑點。請看以下漫畫,並回答問題。



1. How does Garfield feel when Jon says he is injured?

Picture 1 範例 ○ A. He is not interested.
解析: Big whoop 意思相當於 big deal · 表示「沒什麼大不了的」。由此可知 Garfield 不在乎 Jon 的背受傷了。
Picture 2 A. He is not interested.
Picture 3 A. He is not interested.
B. He is worried.
B. He is worried.

2. What is Garfield most likely concerned about?

A. Whether Jon will soon recover B. Wheth

B. Whether he will have food to eat



3. What would the man most likely agree with?

A. Time really flies. B. Lizzie is still a little baby.

C. Kindergarten isn't for all children.

4. How does El feel about Lizzie going to school?A. Conflicted B. Anxious

C. Joyful

漫畫來源: <u>https://www.tickingmind.com.au/using-comic-strips-teach-inference/</u> <u>https://schoolcartoon.netlify.app/funny-cartoon-strips-about-school</u>

活動 2 讀標題 預測內容

平時讀英文刊物時,可以先看標題,推測可能涵蓋的內容,再細讀文章,對於閱讀理解有幫助喔。以 下是台灣英文報紙的報導標題,請推測文章最可能提到哪些重點。每個標題搭配1個重點。



(圖片來源: starline from freepik)

=∈ ∞ ⊦
里莉
1. A.

標題

範例A	The cause of low birth rate
	解析:標題 A 為「日本孩童數量創新低」·而造成孩童人數少的最可能原因是出生率低·因此對應的重點為 The cause of low birth rate。
1	The benefits of doing business in Southeast Asia
2	The amount of cash taken by criminals
3	The interaction between two entertainers
4	The health status of a young child
5	The reaction of the opposition party



活動 3 讀文章 全方位推論

活動 2 的標題 C "Missing Three-year-old Found in Canadian Woods"描述加拿大一個小男孩走失獲救的故事。請閱讀下面文章後回答問題。

※本練習題的問題皆屬於推論題。

THE TAIPEI POST

October 9, 2021

Missing Three-Year-Old Found in Canadian Woods

A 3-year-old boy who went missing in Canada was found "alive and well" in nearby woods, authorities said. The child had wandered off from his house two days ago wearing only a thin shirt and a pair of shorts. He was accompanied by a stray dog, which followed the small boy as he roamed in the woods. The pair were spotted by a female jogger, who was walking her dogs at the time. The woman, who did not want to be named, said that the boy appeared alert and healthy, although he was obviously thirsty and hungry. Local police contacted the boys' family after the jogger reported the incident. The boys' parents burst into tears when they saw their son at the police station. "We were starting to lose hope," the mother said. The police commented that it was a miracle that the child survived, as temperatures dropped to under ten degrees at night. The stray dog, with its long fur, had probably helped the boy stay warm. More than forty thousand children in Canada disappear each year. Nine percent of them are never found.

範例

- A. The boy took his family dog out for a walk.
- B. The boy often visits the woods with his parents.

What is true about the boy's story?

- C. The mother knew the jogger personally.
- D. The dog encountered the boy before the jogger did.

解析:第一段說小孩身旁有流浪狗陪著 (accompanied by a stray dog) · 後來他們(the pair) 被慢跑的女士看到 · 所以狗比慢跑者早一點遇到 小男孩。

- 1. What can be learned about the jogger?
 - A. She wanted to keep her identity a secret.
 - B. She volunteered at a police station.
 - C. She jogged in the woods every day.
 - D. She took the boy back to her home.

- 2. How did the boy's parents most likely feel at the police station?
 - A. Depressed
 - B. Relieved
 - C. Furious
 - D. Sympathetic
- 3. What did the police imply about the boy?
 - A. He should see a doctor.
 - B. He was very clever.
 - C. He might have died.
 - D. He trusted the wrong person.

文字偵探 Becoming a Reading Detective



